Briošky

Drahé těsto, zdlouhavá příprava, ale výsledek stojí za to.

  • 6 vajec
  • 70 ml mléka
  • 250 g másla
  • 550 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • vejce a trocha mléka na pomašlování.

Z trochy mléka, cukru a droždí zadělám kvásek. Vejce, máslo a cukr utřu, přidám mouku, vzešlý kvásek a zbytek surovin a vypracuju těsto (je řidší než třeba těsto na buchty). Těsto nechám vykynout cca hodinu, potom prohnětu a dám na noc v přikryté míse do ledničky.

Se studeným těstem z lednice se lépe pracuje. Peče se buď ve velkých košíčcích jako bábovička s kuličkou nahoře nebo jako „toustový chléb“ v chlebíčkové formě, pro větší efekt se z těsta do formy uplete cop, případně jako naše „honzovky“ v dortové formě nebo pekáči, aby se daly jednotlivé briošky trhat. Já zkusila chleba i košíčky, protože formičky na bábovičky mám jenom dvě. Formy vymažu máslem. Ve formě nechám těsto kynout dokud nezdvojnásobí objem (několik hodin podle teploty místnosti). Pomašluju vejcem rozšlehaným s trochou mléka. Potom peču v troubě na 200°C 15 minut, potom stáhnu teplotu na 180°C a ještě cca 30 minut dopeču (podle velikosti formiček, zkusím špejlí).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *