Domácí pekárna

Boom domácích pekáren už trochu pominul, ale já si bez tohoto pomocníka život v kuchyni už neumím představit. Pekárnu (už třetí model) používám snad 15 let a jede téměř denně, někdy i několikrát.

Peču v ní „kostky na doma“, kdy je mi jedno, jestli třeba má vánočka k snídani tvar vánočky nebo ne a chci to bez práce, různé celozrnné a zrníčkové chleby (v obchodech je toto pečivo neskutečně drahé) a třeba toustový chleba. Ale ještě častěji v ní zadělávám těsto a potom peču v troubě třeba rohlíky nebo buchty nebo tu vánočku ve tvaru vánočky. Pekárna těsto krásně zpracuje, na kynutí si přitápí…těstíčko jak peřinka.

Nedávno jsem se bavila se známou a došlo na téma domácí pekárna. A ona, že ji má, v nové se pokusila asi 2x něco upéct, moc se to nepovedlo, tak ji šoupla do komory, kde se na ni 10 let práší.

Udělala jsem jí přednášku na téma „pekárna snadno a rychle“ a za týden mi poslala s díky fotku luxusního toustového chleba.

Na první pokus krásný, jenom těsto před kynutím zůstalo na jedné straně, tak je trochu šišatý, ale na chuť to nemá vliv.

Trochu jsem udělala „průzkum“ a z mých známých a kamarádů má podobně nepoužívanou pekárnu doma dost lidí. Něco zkusili upéct (většinou podle návodu k pekárně špatně přeloženého a z jiné mouky než máme u nás), nepovedlo se, tak na ni zanevřeli.

Tak já zkusím ty pekárny ze špajzů a komor zachránit a sepsat pár rad a receptů, ať to nemusím každému vysvětlovat zvlášť. 🙂

Návody jsou k tomu, aby se nečetly:

Ze spousty programů používám v podstatě tři.

Program základní (na většině pekáren je to č. 1), na který peču skoro všechno.

Program celozrnný (má delší kynutí než základní), na který peču chleba s větším podílem celozrnné mouky.

A potom program těsto (jenom zamíchá a vykyne bez pečení) pro přípravu těsta, které potom budu péct v troubě.

Dál volím velikost (podle gramů toho, co jsem všechno do pekárny vložila) a barvu… sladké pečivo a toustový chleba dávám střední a na chleba pak tmavou.

Jak to nadávkovat do pekárny:

Začíná se od tekutých ingrediencí a na ty se teprve dávají sypké, nahoru koření, sůl, droždí. Ideální je postavit si nádobu z pekárny na digitální váhu a vážit to přímo v ní. Nešpiníte tak žádné další misky a odměrky… a o to přece jde… rychle a bez práce.

Droždí:

Já používám čerstvé.

Na půl kila mouky půl kostky droždí (nebo dvě čajové lžičky sušeného), funguje u většiny receptů.

Jak má vypadat těsto v pekárně?

Těsto se nesmí ani drolit ani lepit na stěnu nádoby a háky. Musí tvořit kouli. Takže to tam nadávkuju podle receptu a po chvíli míchání překontroluju a případně doladím hustotu trochou mouky nebo tekutiny.

Co se děje v pekárně:

Po zapnutí pekárna začne míchat, napřed krátkými tahy, později míchá plynule (to je přesně moment, kdy překontrolovat hustotu těsta). Některé pekárny napřed suroviny předehřívají, tak se nelekněte, když to nezačne míchat hned.

Pak následuje první kynutí, další míchání (u toho pekárna zapípá, že můžete přisypat různá semínka, mandle, rozinky… podle toho co pečete) po skončení míchání můžete těsto urovnat, doprostřed nádoby, ať chleba není šišatý, druhé kynutí a pak pečení.

Po skončení pečení opět zapípá, že je hotovo.

Vytáhněte nádobu a hned chleba vyklopte (někdy se musí trochu zavrtět háky, aby se pustil). Pokud by chladnul v nádobě, bude vlhký a nebude to ono. Ideální je ho nechat chladnout na drátěné podložce, ať se nezapaří odspodu.

A tádydátydá… a to je všechno. Víc vědy v tom nehledejte.

Pokud svoji pekárnu ještě nemáte, vybrat si ji můžete třeba tady:

Recepty pro domácí pekárny najdete tady: https://www.zasnevimcovarit.cz/tag/domaci-pekarna/