Variace na jarní závitky

Vařila, fotila a recept sepsala Ove

Hrozně si ujíždím na smažených závitcích z asijských restaurací, ale jelikož se tahle zábava docela prodražuje, tak je jednou za čas umotám i doma. A většinou z ingrediencí, které mám už doma, nebo z toho, co se dá snadno sehnat v každém supermarketu. Takže sice nejsou úplně autentické, ale moji poptávku na nějaký čas uspokojí. Tentokrát jsem je dělala takto:

Na směs:

Vepřové mleté maso 400g

Sušené houby (shitake, nebo jidášovo ucho)

Jarní cibulka 2ks

Cuketa

2 vejce

Vlasové rýžové nudle (menší miska)

Sójová omáčka

Ústřicová omáčka

Sůl

Pepř

Na zabalení:

Rýžový papír na smažení

Pivo

Hladká mouka

Houby zalijeme horkou vodou a necháme chvilku nabobtnat. Nudle nastříháme na menší kousky a připravíme podle návodu. Většinou je stačí taky jen na chvíli zalít horkou vodou. Nastrouháme cuketu, nakrájíme cibulku a houby. Dá se dát i jiná zelenina, většina receptů uvádí mrkev a zelí, ale dají se dát i různé klíčky.

Všechno na směs si smícháme v míse a dochutíme.

Rýžový papír se před balením musí nechat namočit. Dá se normálně i ve vlažné vodě a většinou to tak dělám, ale tentokrát jsem zkusila pivo a výsledek je křupavější a chuťově lepší. Pivo by mělo mít pokojovou teplotu, jinak papír moc nesaje. Pro práci je ideální úplně nasáklý a zhadrovatělý, pak se neláme. Chce to trochu cvik.

Ideální je motat závitky na nějaké hladké ploše. Směs dáme k jednomu okraji, přehneme, založíme okraje a dorolujeme do konce. Papír se slepí sám. A jelikož lepí hodně, je fajn si závitek trochu obalit v hladké mouce. Je to taková česká vychytávka, co jsem viděla v jednom videu, ale ušetřilo mi to poměrně hodně nervů a na výsledek to nemá až tak zásadní vliv.

Hotové závitky smažíme ve vysoké vrstvě oleje, nebo ve friťáku. Podávám je nejčastěji se sweet chilli omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *