Čalamáda

  • 4 kg zeleniny (zelí, okurky, mrkev, paprika, zelená rajčata, kedlubny… v libovolném  poměru, lze i něco vynechat)
  • 1 kg cibule (cca 20% z celkového množství zeleniny)
  • 400 ml octa
  • 400 g cukru
  • 80 g soli
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 10 kuliček nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky koriandru

Zeleninu nakrouhám na nudličky, koření rozdrtím v hmoždíři. Vše smíchám a nechám aspoň 3-4 hodiny odležet (ideálně přes noc). Potom napěchuju do sklenic, doliju šťávou, kterou zelenina pustila a zavařuju 20 minut na 90°C.

Kratší dobu vydrží v lednici i bez zavaření.


p1230239b