Pečený čaj

Okolnosti mě donutily vyprázdnit mrazák a pustit se do zavařování.

Základní recept:

  • 2 kg ovoce
  • 1 kg cukru
  • 1 citron (nebo 2 limetky)
  • koření (skořice, hřebíček, badyán, vanilka, zázvor, máta…)

Ovoce dám do pekáče (větší nakrájím na kousky), zasypu cukrem, přidám přísady a peču na 200°C asi hodinu, občas zamíchám. Potom plním do skleniček. Já ještě pro jistotu zavařuju 15 minut na 80°C.

Dávkování cca 2 lžíce na hrneček, zalít horkou vodou. Ale výborné je to i v létě studené zalité perlivou (i obyčejnou) vodou a s ledem.

 

Zatím jsem vyráběla:

  • rybíz, třešně, jablka, citron, rum, hřebíček, skořice, badyán, citronová kůra
  • jablka, rybíz, nektarinka, citron, citronová kůra, vanilka, karamel (cukr do ovoce hned nezamíchám, nasypu ho nahoru a nechám v troubě napřed zhnědnout)
  • jablka, limetka, máta (dávám až nakonec, pečením by zhnědla a byla bez chuti)
  • jablka, rozinky, skořice, citron, karamel, rum
  • jablka, ostružiny, citron, vanilka
  • hruška, zázvor, citron

V plánu jsou ještě nějaké mixy švestky, hrušky…  uvidím co se urodí a jak se mi bude chtít.

 

 

p1220622b