Švédské masové kuličky II.

Vařila, fotila a sepsala Ove.

Švédské kuličky tu už sice jednou jsou, ale já jsem se rozhodla je udělat trochu jinak, s bylinkami a výraznějším kořením.

Kuličky:

300 g mletého hovězího

300 g mletého vepřového

1 vejce

100 ml smetany

75 g strouhanky

1 cibule

Hrst sekaných bylinek (kopr, pažitka, petržel, libeček)

Mořská sůl

Bílý pepř

1 lžička mletého nového koření

1 lžička mletého muškátového oříšku

½ lžičky mletého kardamomu

Olej

Omáčka:

400 ml hovězího vývaru

2 lžíce hladké mouky

100 ml smetany ke šlehání

Citronová šťáva (dle chuti)

Mořská sůl

Cibuli si osmažíme na oleji mírně dozlatova, smícháme veškeré ingredience na kuličky a necháme chvíli odpočinout v lednici. Potom mokrýma rukama vytvarujeme malé kuličky. Ty můžeme buď ze všech stran osmažit, nebo upéct v naolejované zapékací misce na 180° asi 15 minut. Zkusila jsem obojí a neviděla jsem v tom nějaký zásadnější chuťový rozdíl, s těmi z trouby bylo méně práce.

Do malého hrnce si dáme výpek z masových kuliček, vývar a smetanu s rozmíchanou moukou. Povaříme, dokud omáčka nezhoustne a dochutíme citronovou šťávou. Nemusí tam nutně být, ale je to s ní takové svěžejší, tak záleží, jak komu bude chutnat.

Ve většině receptů jsem viděla kuličky servírovat s bramborovou kaší a brusinkami, ale moje varianta s pečenými bramborami a restovanými fazolkami na slanině se nakonec ukázala jako příjemná kombinace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *