Burek

Pekla, fotila a sepsala Ove.

Poprvé jsem burek ochutnala v Srbsku, kde mi jednou ráno donesli papírový pytlík prosáklý mastnotou a k tomu tekutý jogurt. Byl plněný sýrem a byl prostě dokonalý. Od té doby burek vyhledávám při každé cestě na Balkán. Ochutnala jsem ho v několika státech, ve více různých variantách a dokonce i pod různými názvy.

V Bosně tvrdí, že jediný pravý burek je s masem a to ostatní je pita, v jiných státech ho klidně plní sýrem, špenátem, bramborami… Někde je zamotaný, někde je to jen plněná placka. A všichni tvrdí, že jedině ten jejich je ten původní a originální.

Hledala jsem recepty na českém internetu, ale u spousty z nich se mi moc nezdály ingredience. Viděla jsem dokonce recepty s mozzarellou a v některých doporučovali použít listové těsto. Ale já jsem se snažila přiblížit co nejautentičtější chuti, a tak jsem vyzkoušela jeden bosenský recept.

Těsto se údajně dá u nás i koupit hotové, ale to by byla málo výzva. U nás ho najdeme nejspíš pod názvem filo, v receptu ho nazývali jufka.

Na těsto budeme potřebovat:

350 g hladké mouky

1 vejce

150 ml vlažné vody

50 ml oleje

Máslo na potření

Náplň:

500 g mletého hovězího masa

Cibule najemno

Stroužek česneku na plátky

Pepř

Sůl

Smícháme mouku vejce, vodu a polovinu oleje a uhněteme hladké těsto. Hnětení je dobré nepodceňovat a věnovat mu asi 2-3 minuty, aby se v těstě dobře rozpracoval lepek. Po uhnětení do těsta zapracujeme zbytek oleje.

Těsto rozdělíme na jednotlivé porce. Záleží, jak má kdo velkou pracovní plochu, ale já mám docela malý stůl, tak jsem si udělala 6 menších kousků. Z každého kousku uválíme kuličku, potřeme je po celém povrchu olejem a necháme v lednici pod mokrou utěrkou, nebo potravinovou fólií několik hodin, ideálně ale přes noc. Zkoušela jsem obojí a to těsto, které jsem nechala přes noc, bylo o něco příjemnější na práci.

V originálním receptu těsto váleli na pomoučeném bavlněném ubrusu, tak pokud máte nějaký starší, můžete použít ten. Já jsem použila silikonový vál. Na dřevěném to jde taky, ale bude se to hůř motat.

Každý kousek těsta pomoučíme a rozválíme co nejvíc. Pak rukou vytáhneme na co největší plochu. Čím tenčí, tím lepší. Kdo někdy dělal tažený štrůdl, má výhodu, ale s těstem se překvapivě pracuje docela dobře a jdou z něj při troše cviku dělat úplně průhledné pláty.

Celou plochu těsta posypeme připravenou masovou směsí, pokapeme olejem a zamotáme z jedné i z druhé strany. Tady si pomůžeme tak, že přizvedneme ubrus (vál) a těsto se zaroluje samo. Stočíme do tvaru šneka, odřízneme prázdné konce, potřeme olejem a necháme 10 minut odpočinout.

Pečeme v troubě rozpálené na 250° asi 15 minut. Po vytažení z trouby ještě potřeme máslem rozmíchaným v troše teplé vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *