Bezový sirup

Původně jsem chtěla sepisovat jenom „večeřovitá jídla“, ale byla jsem dnes pilná jak pilník, tak se musím pochlubit!
    Roste to teď téměř všude a zadarmo, tak proč toho nevyužít :-))
 
30 (nebo tak nějak) bezových květů
3 l vody
3 kg cukru
1 balíček (40 g) kyseliny citronové
 
    Dám do hrnce vodu + cukr a dám vařit až se cukr rozpustí. Nechám vychládnout, přidám bezové květy a kyselinu a nechám 24 hod (přibližně) louhovat. Potom přecedím přes plátýnko (utěrku) do vypařených lahví. Pokud chci nechávat na zimu (téměř nikdy se mi nic nepodaří zachránit, jak je domácí sirup kupované umělotiny nemají šanci), tak ještě pro jistotu zavařím cca 15 min při 80°C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *