Koláče

O těch se mi asi bude dlouho zdát, dělala jsem na oslavu ze 4 kilo mouky.

Těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 150 g cukru
  • 150 g sádla
  • 1/2 l mléka
  • vanilkový cukr, citronová kůra, lžička soli
  • 1 kostka droždí.

Na potření cca 1/4 másla, 0,5 deci rumu, žloutek rozkvedlaný s trochou mléka

Náplně.

tvarohová

tvaroh, cukr, žloutek, trocha rumu, citronová kůra, v rumu namočené rozinky

ořechová

mleté ořechy, cukr, rum, případně trošku zahustit strouhankou nebo drcenými piškoty

maková

mletý mák, povařit v mléku, cukr, troška rumu, skořice, zase se dá zahustit troškou strouhanky nebo drcených piškotů

a do dalších koláčků šly švestková a hrušková povidla.

No a na to drobenka…stejné množství másla, cukru a hrubé mouky, já dávám i malounko skořice.

Udělám si klasické kynuté těsto, zatímco kyne nachystám si náplně.

Dělala jsem koláčky velikosti „třikrát do huby“, takže zhruba lžíci vykynutého těsta, zabalím nádivku, švem dolů položím na plech s pečícím papírem a splácnu do tvaru koláčku.

Na plechu nechám kynout tak 45 min, pak potřu žloutkem s mlékem, na vršek dám drobenku (pokud nakynuly moc do výšky ještě trochu připlesknu) a šup do trouby. 10 min na 200°C, potom ztlumím a asi 5 min (podle barvy) na 180°C dopeču.

Horké hned po sundání z plechu potřu máslem smíchaným s rumem (nešetřím! můžou se v tom i namočit) a hodně pocukruju.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *