Párek v rohlíku

Mohla bych koupit rohlíky, udělat do nich vařekou díru a nasoukat párek. (Když to tady někdy před revolucí začínali prodávat jako „emerickou“ novinku, vyráběli jsme to takhle s bráchou doma a připadali si děsně světoví. :)) )
    Ale svět pokročil, tak budu trošku rafinovanější (vážně jenom malinko).

Těsto:
300 ml mléka
60 ml oleje
500 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1/2 kostky droždí
 
Náplň:
párky (vyplatí se koupit nějaké lepší, ty obyčejné „piliňáky“ při pečení praskají, různě se sesychají a nevypadá to hezky a ani to hezky nechutná)
hořčice (plnotučná, ale klidně i nějaká ostřejší)
kečup
koření podle nálady (třeba grilovací, pizza…)
anglická, sýr, niva, nějaká čalamáda, čatní…  (pokud to chcete v „luxusnější verzi“)
Mléko a žloutek na pomašlování.
 
    Těsto opět urobí robot, vše tam nahážu, nechám cca 10 minut míchat a pak asi 1,5 hod kyne.
     Z toho půl kila mouky je asi 10-15 kousků pečiva (podle velikosti párků), takže rozdělím, rozválím, potřu hořčicí nebo kečupem, můžu okořenit, dám párek, samotný nebo třeba zabalený do plátku anglické nebo sýra (fantazii se meze nekladou, klidně každý kousek jiný). Zamotám do těsta a na plechu s pečícím papírem ještě nechám tak půl hodiny kynout. Pak pomašluju žloutkem rozmíchaným s trochou mléka, můžu posypat mákem, solí nebo nějakým zrním a peču na 200°  15 minut.

 


   

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *