Domácí smetanová zmrzlina bez zmrzlinovače

Základní recept:

  • 6 žloutků
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • vanilkový cukr

Žloutky s cukrem, solí a vanilkovým cukrem vyšlehám do pěny, smetanu a mléko zahřeju těsně pod bod varu a tenkým pramínkem přilévám za stálého míchání ke žloutkům. Vzniklou směs přeliju zpět do hrnce a zahřívám na cca 80°C (nesmí vařit!) do mírného zhoustnutí.

Čokoládová zmrzlina:

Do teplé směsi dám rozpustit 100 g čokolády a lžíci kakaa.

Vanilková zmrzlina:

Do směsi přidám vanilkový extrakt.

Jahodová zmrzlina:

Do vychladlé směsi přidám rozmixované jahody, podle chuti se dá přisladit, mražením se sladkost trochu ztrácí.

Vychladlou směs přeliju do misky ve které se bude dobře míchat a dám mrazit (já do mrazáku rovnou vrazila mísu ze šlehače a pak promíchala s ním) a během mražení několikrát promíchám (čím častěji se míchá, tím je výsledná zmrzlina hladší a bez krystalek ledu).

Příště mám v plánu kávovou a oříškovou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *