Hermelínové batůžky

Původní recept byl z lístkového těsta, které jsem zapomněla koupit, tak jsem uplácala plundrové.

Kynuté těsto:
250 ml mléka
1 vejce
50 g oleje
500 g hladké mouky
1 lžička cukru
1/2 kostky droždí
2 lžičky soli

Tukové těsto:
100 g sádla
100 g hladké mouky
špetka soli

Náplň:
Já dělala dva druhy: hermelín, čatní, cibule a hermelín, sušená rajčata, česnek.
Ale fantazii se meze nekladou…
Vajíčko na pomašlování.

Vše na kynuté těsto dám do robota, nechám cca 10 minut míchat a potom 1/2 hod kynout.  Sádlo s moukou rozhňácám na tukové těsto..
Kynuté těsto  vyválím na obdélník, pomažu stejnoměrně tukovým těstem, založím strany ať sádlo nevyjede a na 3x složím a nechám 1/2 hod odpočívat, pak vyválím a znovu složím, nechám půl hodiny kynout a pak ještě jednou. Jako lístkové těsto…
Vyválím tenký obdélník, rozdělím na 12 čtverců, do každého dám 1/4 hermelínu a co k němu chci, zabalím. Z okrajů jsem na to vykrojila ještě „pokličku“. Pomažu vajíčkem a peču na 220°C asi 15 min.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *