Koblihy

Masopust je tu (nebo teď někdy, ani jsem se nedívala, kdy jsou letos Velikonoce)

 

  • 450 ml mléka
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 6 žloutků
  • 4 lžíce rumu
  • 80 g cukru
  • citronová kůra
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/2 kostky droždí
  • tuk na smažení (já dělala v oleji ve friťáku
  • marmeláda

 

    Na koblihy se s těstem trochu víc štvu (dělám kvásek), čím líp jsou nakynuté, tím míň tuku pijou při smažení.

    Takže si připravím předem všechny suroviny do kuchyně, ať má vše pokojovou teplotu. Do mísy robota nasypu mouky, udělám do ní důlek, rozdrobím do něho droždí, zasypu lžící cukru a zaliju troškou vlažného mléka a nechám cca 15 min „oživit“. Pak přidám ostatní suroviny a uhnětu těsto (nechám robota makat aspoň 10 minut). Těsto nechám cca 1,5 hod kynout. Potom řádně prohnětu, vyválím, skleničkou vypíchám koblihy, které nechám opět asi půl hodiny kynout. Udělám doprostřed důlek a důlkem dolů postupně dávám do rozpáleného oleje na 180°C smažit, po 2 minutách otočím a  další 2 minuty dosmažím z druhé strany. Koblihy odkládám na ubrousek, ať vysaje trochu tuku, do vychladlých koblihů dám do důlku marmeládu a pocukruju. Z kila mouky jsem měla 40 koblihů.

 


Koblihy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *