Dušená játra

a tohle jídlo mám nostalgické vzpomínky z dětství. Když jsem byla po nemoci a maminka mě vodila na kontrolu k doktorce, tak jsme potom chodily na oběd na náměstí do bufetu. Vždycky jsem chtěla dušená játra a rohlík. Protože jsem nedosáhla na takový ten vysoký bufetový stůl „na stojáka“, tak jsem měla tácek s jídlem položený o patro níž jak se dávají tašky, drobila si rohlík do omáčky a dlabala to lžící jako kdybych měsíc nejedla. Prostě dobrota!

    Občas játra udělám, i když doma (krom mě) vniřnosti nikdo příliš nemusí. Ale tu tehdejší chuť se mi nikdy nepovede trefit. Možná je to tím, že bufet už je dávno zrušený…a mě už nikdy nebude znova pět let…

  • půl kila jater (jedno jakých, drůbeží jsou nejrychlejší)
  • olej nebo sádlo
  • cibule
  • sůl, pepř, trocha sladké papriky, majoránka, kmín
  • mouka na zahuštění.

    Na cibulce orestuju játra, zaliju vodou, přidám kmín a pepř a nechám udusit do měkka. Dám trošku papriky kvůli barvě a majoránku. Zapráším moukou, posolím a hotovo.

    Rodince k tomu dám rýži…a já si do toho někde v koutku nadrobím ten rohlík a budu vzpomínat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *