Těsto:
3 vejce
150 g cukru
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce horké vody
špetka soli
Náplň:
1 kg jablek
2 vanilkové pudinky
cukr, skořice, citronová šťáva
rum
Žloutky ušlehám s horkou vodou a polovinou cukru, přidám mouku s práškem a nakonec opatrně sníh ušlehaný z bílků, špetky soli a druhé půlky cukru. Naliju do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a peču na 180°C asi 20 minut.
Jablka oloupu, vykrojím jadřince a pokrájím na kousky, v trošce vody podusím, až vznikne taková přesnídávka s kousky jablek, ocukruju podle chuti, přidám skořici a citronovou šťávu. Odeberu tak deci šťávy z jablek, přidám trochu rumu a pokapu piškot aby zvlhnul. 2 pudinky rozustím v trošce vody a vmíchám do zbylých jablek, chvíli povařím, naliju na upečený piškot a nechám ztuhnout.
Je to takové trochu „sežer lžící s pekáče“, špatně se to krájí a špatně nějak inteligentně servíruje, ale se šlehačkou je to dobrota.
Jo a pokud se mi nechce péct a mám doma dost piškotů, dá se to udělat i s nima. Dortovou formu vyložím piškoty, pokapu rumem, zaliju jabkovým pudinkem a je to.