Pivní chleba pečený v remosce

Jednoduchý chleba kypřený droždím, bez nutnosti kynutí v ošatce, který se povede i úplnému začátečníkovi a díky pivu chutná jako chleba, ne jako veka.

  • 250 ml piva
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1/2 kostky droždí
  • můžeme přidat nějaká semínka (slunečnice, dýně, len…)

Vše nahážu do robota a nechám cca 10 minut míchat. Těsto by mělo být poměrně tuhé a nelepivé, takže přidávám mouku postupně a pokud by to robot nemohl utáhnout, dodělám těsto na válu. Výsledkem je pružná, nelepivá a nedrobivá koule. Nechám asi hodinu kynout, potom znovu těsto prohnětu.

Kdo má domácí pekárnu má vyhráno, zapne program těsto a nestará se.

Pečení v remosce: nádobu vymažu olejem, z těsta vytvaruju velkou bulku, trochu ji splácnu, ať se při pečení nechytá víka (výsledný chleba bude nižší) a nechám přikrytý cca 30 minut nakynout. Dávka je akorát do remosky s průměrem 24 cm. Potom pomašluju slanou vodou, zapnu remosku a peču cca 45 minut až hodinu. Upečený chleba znovu pomašluju a hned vyklopím, ideálně na mřížku, aby při chladnutí nezvlhnul.

Mám stařičkou remosku po tchýni, už jsem napsala Ježíškovi o novou.



chleba pečený v remosce

Pečení v troubě: Vhodně velký pekáč či zapékací mísu vymažu olejem, vložím do ní těsto (tvarované buď do bulky nebo šišky) a nechám cca 30 minut kynout. Pomašluju slanou vodou a peču v troubě na 180°C asi 45 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *