Germknödel

Sladký kynutý knedlík na rakouský způsob.

Z půl kila mouky je 8 knedlíků, každý jako jedna porce.

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 kostky droždí

Vše dám do robota cca 10 minut míchat a potom nechám asi hodinu kynout.

Omáčka:

  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 6 žloutků
  • vanilka
  • špetka soli

Dám vařit větší část mléka s vanilkou, solí a cukrem, žloutky rozmíchám se zbytkem mléka. Když má mléko cca 80°C, přidám žloutky a za stálého míchání zahřívám dokud omáčka nezhoustne.

Náplň:

  • švestky
  • cukr
  • máslo
  • perníkové koření
  • slivovice

Na pánvi rozpustím trochu másla, přidám vypeckované švestky a cukr a nechám zkaramelizovat, okořením, přidám panáka slivovice a nechám odpařit.

Těsto rozdělím na 8 dílů, naplním a pečlivě uzavřu. Vařím na páře cca 15 minut.

Knedlíky se podávají přelité omáčkou, sypané mletým mákem a cukrem a polité máslem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *