Gruzínské chačapuri

Měla jsem děsnou chuť na burek, ale nemám na něho těsto, tak jsem hledala recepty, co bych tak mohla udělat místo něho. A narazila na chačapuri.

Dělá se buď jako lodička plněná sýrem a nebo jako plněná placka. Já zkusila tu placku.

Těsto:

  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • 60 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 kostky droždí

Náplň:

(tady jsem improvizovala z dostupných surovin)

  • 250 g tvarohu (z kostky a nechat vykapat vodu)
  • 200 g balkánského sýra
  • 100 g eidamu
  • 20 g másla

Na potření:

  • žloutek rozmíchaný s trochou mléka
  • máslo

Vše na těsto nahážu do robota, nechám 10 minut míchat a pak cca hodinu kynout.

Mezi tím si připravím náplň, postrouhám sýry, rozdrobím tvaroh a máslo a vše smíchám.

Těsto rozdělím na dva díly, z každého vyválím placku kterou jako knedlík naplním sýrem, pečlivě uzavřu a potom na plechu s pečícím papírem prsty opatrně roztáhnu co nejvíc na cca centimetr tlustou placku. Udělám do placky malou dírku, ať se při pečení nenafukuje.

Potřu žloutkem a hned bez kynutí peču v troubě rozpálené na 250°C asi 10 minut. Po vytažení z trouby ještě horké potřu máslem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *