Svatomartinské rohlíčky

Podle pověry, prý když se na Martina neupečou svatomartinské rohlíčky, tak se pokazí kamna. Potřebuju, aby moje 20 let starý sporák ještě chvíli vydržel, tak neriskuju a už kynou. (Jo, já vím, že Martina je až zítra, ale i pověře musí být jasný, že když v pondělí přilezu v šest večer z práce, že už se mi nebude chtít piplat těsto)

Těsto:

  • 220 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 70 g sádla
  • 70 g cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Náplň:

  • 300 g mletých ořechů
  • 100 g cukru
  • 2 bílky
  • rum

Na potření:

  • žloutek s trochou mléka
  • půlky ořechů

Vše na těsto nahážu do robota, nechám cca 10 minut míchat a potom asi hodinu nechám v teple kynout.

Pomelu ořechy, smíchám s bílky, cukrem a podle chuti dám rum.

Vykynuté těsto zpracuju na vále, rozdělím na 16 kousků. Z každého kousku vyválím podlouhlou placku, na jeden konec dám lžíci náplně, svinu a vyválím a vytvaruju rohlíček. Rohlíčky nechám na plechu cca 30 minut kynout. Potom pomašluju žloutkem rozšlehaným s trochou mléka, nahoru přilepím půlku ořechu a peču na 200°C asi 15 minut.

Vyšli mi z toho spíše rohlíky (což jim neubírá na chuti), ale pokud budete zkoušet a chcete menší, dělejte je poloviční.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *