Kohout na víně

   Normálně se do složitých receptů (na čas a hromadu nádobí) nepouštím, ale tenhle opravdu za tu námahu stojí.

  • kohout + játra
  • anglická slanina
  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • 500 ml červeného vína
  • máslo
  • žampiony
  • nakládané cibulky
  • rajský protlak
  • olej
  • vinný ocet
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř
  • tymián
  • rozmarýn
  • šalvěj
  • petrželová nať
  • sůl

 

Na másle osmažím na kostky pokrájenou polovinu slaniny, na to přihodím pokrájenou cibuli a na kostky celer, mrkev a petržel. Přidám cca lžíci rajského protlaku, chvíli opékám, až chytí zelenina barvu, zaliju třetinou vína, nechám odpařit, zaliju další třetinou vína, odpařím a nakonec zaliju vínem (tak půl deci si ho nechám) a pouze zahřeju k varu, přidám cca 2 lžíce octa a koření  (v sítku na koření, bylinky svážu do kytičky).  Kohouta naporcuji, osolím, opepřím, zaliju vychladlou zeleninou a nechám do druhého dne uležet.

Maso vyndám z marinády, osmahnu ho na oleji, přidám marinádu a pomalu peču v troubě na 150°C do měkka.

Na pánvi si rozpustím máslo, přidám na kostky zbytek anglické a žampiony a chvíli orestuju. Přidám nakládané cibulky a prohřeju.

Hotové maso vyndám, zeleninu přecedím (koření vyhodím) a dám k masu. Šťávu nechám varem trochu zredukovat, zašlehám do ní kousek másla a játra rozmixovaná se zbytkem vína a přidám ty orestované žampiony.   Na talíř dám maso a zeleninu a zaliju šťávou. K tomu jsme měli šťouchané brambory.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *