Větrník na plech

Ideální zákusek pro všechny kterým se nechce piplat s jednotlivými větrníky. Nebojte se toho, krájí se to pěkně, takže na nějaké oslavě zabodujete.

 Těsto:
750 ml vody
špetka soli
250 g hladké mouky
250 g másla
8 vajec

 Krém 1:
2 vanilkové pudinky
750 ml mléka
250 g másla
250 g cukru krystal (na karamel)
cukr moučka na případné doslazení

Krém 2:
250 ml smetana ke šlehání
ztužovač šlehačky
cukr dle chuti

Poleva:
250 g cukru krystal
250 ml smetana ke šlehání
Do osolené vroucí vody dám rozpustit máslo, nasypu naráz všechnu mouku a na mírném plameni míchám tak dlouho, až těsto odpadává od stěn hrnce (ideální je použít ruční šlehač a šetřit ruce, ale jde to i vařečkou). Nechám úplně vychládnout. Potom postupně zapracuju všechna vejce, opět každé řádně zašlehám šlehačem (další dávám až to předešlé v těstě „zmizí“) a pak ještě těsto chvíli míchám. Dva velké plechy vyložím pečícím papírem, na každý rozetřu 1/2 těsta a peču 15 minut na 220°C (vložit do vyhřáté trouby a za žádných okolností troubu aspoň těch 15 minut neotvírat, jinak těsto spadne!!), pak stáhnu na 200°C a ještě asi 15-20 minut dopeču.
Krém 1: Do vyššího hrnce se silnějším dnem nasypu cukr a nechám ho zkaramelizovat, zaliju horkým mlékem (bacha vzkypí to) nechám rozpustit a uvařím z toho pudink dle návodu. Nechám vychládnout. Utřu máslo, postupně zapracuju vychladlý pudink, podle potřeby dosladím. (Opět přijde ke slovu šlehač.)
Krém 2: Ušlehám šlehačku se ztužovačem, podle chuti dosladím.
Na jeden plát těsta namažu krém, na to šlehačku a druhým plátem těsta přiklopím.
Poleva: Opět nechám zkaramelizovat cukr, zaliju horkou šlehačkou a na mírném ohni vařím do rozpuštění a zhoustnutí. Naliju na zákusek.
Celé to nechám aspoň 2-3 hodiny ztuhnout v chladu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *