Domácí debrecínka

K narozeninám jsem dostala šunkovar, tak je potřeba ho pokřtít. Recept mám od internetové kamarádky, má  ozkoušeno a je to prý dobrota… tak doufám, že se taky povede…

  • 1 kg vepřové kotlety
  • 1 l vody
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibule
  • 20 g Pragandy
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • sladká paprika + špetka pálivé na obalení

    Koření s česnekem, cibulí, solí, cukrem a Pragandou nechám chvíli povařit v 1 l vody. Nechám vychládnout. Do masa udělám několik děr jehlicí, aby se lák rychleji vsáknul, dám do mikrotenového sáčku, zaliju lákem, zavážu a celé dám do misky a uložím na 5-7 dní do ledničky, každý den obracím.

Potom vytáhnu z láku, opláchnu, dám do sáčku, „slisuju“ do šunkovaru a vařím 2 a půl hodiny na 80°C. V šunkovaru nechám vychládnout, vytáhnu, obalím v paprice a krájím. Chtělo by to nějaký dobrý kráječ, nožem tenké plátky, třeba na chlebíčky. udělat neumím.

Domácí debrecínka


8 thoughts on “Domácí debrecínka

    1. Dobrý den.
      Jste prosím „Ta“, nebo „Ten“ Anetka? Již jste někdy viděl(a) syrové maso na vlastní oči? Podle Vašeho „zvolání“ bych si Vás za životního druha rozhodně nevybral, ani v jednom případě. Hezký zbytek dne,
      Josef P.

  1. Neříkejte fuj,jestli jste jí nezkusila. Recept je opravdu vynikající ,byla u nás rychle pryč.Byla velice libová.Kotlety šlachy nemívají. Já vždycky aspoň žádný šlachy v masu neměla. 🙂

  2. Vyrobil jsem z vepřové pečeně (ne nadarmo se tomu říká debrecínská pečeně). Dovolil jsem si ještě přidat kmín, ubrat pragandy a nahradit solí do pouze 200ml vody. Tento vývar jsem pak do pečeně naočkoval (dnes se umět vakcinaci hodí). Výsledný produkt je prudce poživatelný. 1kg šunky jsem spořádal za víkend.

    1. …Tomíku promiň ale nedá mi to…vepř. kotleta a vepř. pěčeně jsou dva názvy pro totéž…:-)

Napsat komentář: Edit Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *