Bezlepková roláda

Na víkend se ohlásila na návštěvu jedna „bezlepková“ větev vzdáleného  příbuzenstva… Tak vyvstal problém, co pro ně připravit, aby (hlavně děcka) hladově nekoukali. Dnes dojídáme zbytky sekané, tak nemusím vařit a otestuju si tenhle recept, abych ho v sobotu mohla upéct na ostro a věděla do čeho lezu.
Krom toho, že vím, že nesmí mouku s touhle dietou nemám žádné zkušenosti, tak jsem brouzdala po internetu a narazila na Dama.cz  na diskuzi, kde si holky vzájemně pomáhají a radí. Tímto všem děkuju za pomoc s výběrem receptu i praktické rady jak na to a na co si dát pozor a intenzivní kurz „bezlepek snadno a rychle“ :-))
Jo a taky jsem zjistila, že můj povzdech „zas nevím co vařit…“ je proti problémům celiaků vlastně srandovní.

Takže hlavní zásady (nebo co si pamatuju):
i v potravinách, kde by to člověk nečekal (moučkový cukr, prášek do pečiva, puding…) může číhat lepek, je nutné pečlivě studovat složení.
kontaminace lepkem hrozí i v domácnosti (drobky, zbytek mouky na vále…), vše pečlivě umýt a uklidit, s bezlepkovým zároveň nepéct normální pečivo
„nakazit“ se lepkem potravina může i při transportu a skladování (cukroví v jedné krabici), tak zabalit sólo a servírovat na zvláštní talíř.

RECEPT:
6 vajec
120 g cukru
3 lžíce kakaa
špetička soli

Vážně je to všechno, nevěřila jsem, že to bez mouky bude těsto, ale je!
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme sůl, žloutky, cukr a nakonec zamícháme kakao. Trošku jsem se toho lekla, je to řidší než normální piškotový těsto, tak jsem to s pocitem odevzdání dala na pečící papír na plech a 15 min na 170° C pekla. A ono ejhle, z té vodičky je piškot! Zamotala jsem, nechala chládnout.
V originál receptu se plní šlehačkou, ale já jsem zvolila pudingový krém.


250 ml mléka
1 puding
150 g másla
150 g cukr

Uvařím betonovitý puding, a vyšlehám si máslo s cukrem a po lžičkách přidávám vychládlý puding až se vše spojí.
Roládu rozmotám, natřu krémem a zabalím. Nechce se mi vymýšlet bezlepkovou polevu, tak jsem to jenom pocukrovala.
Otestovala jsem to na domácích a chutná to i nám „lepkům“. 🙂

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *