Domácí šunka bez šunkovaru

  • 1/2 kg vepřové kýty
  • trocha pepře
  • trocha mletého kmínu
  • 10 g Pragandy
  • půl deci vody

Někdy předloni jsem podlehla šunkové mánii a od té doby občas domácí šunku vařím. Zkoušela jsem několik receptů, ale nejvíc nám chutná tenhle:

    Maso nakrájím na kostky, přimíchám vše ostatní a nechám 2 dny v chladnu odležet. Potom řádně prohnětu (podle rad moudrých se tím „naruší struktura masa“ a ono to pak drží pohromadě), natlačím do střeva na tlačenku (po vrstvách, opravdu každou pořádně upěchovat), zavážu a vařím v hrnci s vodou 2 hodiny na 80°C.  Vytáhnu, nechám vychládnout a dám ztuhnout do ledničky asi na hodinu. No a pak už jenom ochutnáváme a ochutnáváme :))

    Dnes jsem k šunce namazala chleby s máslem a večeře je hotová.


 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *