Domácí chleba – podmáslový

Chlebů peču víc druhů (když se mi chce nebo se mi spíš nechce jet nakupovat), tenhle je jeden z nich.

  • 300 ml podmáslí
  • 200 g žitné mouky
  • 300 g hladké mouky
  • lžíce otrub
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 kostky droždí

 

Vše hodím do robota 10 minut míchat a pak cca 1,5 hod nechám kynout (párkrát těstem hnu).

Pak těsto vyklopím na vál (těsto nesmí lepit ani bez podsypání), pořádně prohnětu, párkrát s ním praštím o vál, ušoulám šišku a dám ji do moukou vysypané ošatky kynout. Než jsem si koupila ošatku, dávala jsem do utěrkou vyložené mísy a taky to šlo, jenom byl kulatej. Nechám kynout ještě asi 3/4 hodiny, pak opatrně vyklopím na plech s pečícím papírem, trochu ometu mouku, potřu vodou a hned šupnu do trouby rozpálené na max. Na dně trouby mám plech na který chrstnu vodu, ať se utvoří pára. Nechám 10 minut zapéct, pak otevřu troubu, ať se pára odvětrá, chleba potřu vodou,  ztlumím na 220°C a peču asi 15 minut, pak znovu ztlumím a na 200° C dopeču dalších 25 min. Při každém ztlumení trouby i po vytažení z trouby chleba potírám vodou.

 

Domácí chléb

5 thoughts on “Domácí chleba – podmáslový

    1. Zdravím, určitě nemusíte, jenom si to chce pohlídat hustotu těsta a když tak přidat trochu mouky.

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Chleba jsem pekla, je výborný, ale když jsem jela podle receptu, bylo těsto hodně tuhé. Musela jsem ho přiředit podmaslim. Pomohlo to, ale chleba není tak nadýchany, je spíše hutný. Co s tím? Díky, Martina

    1. Chlebové těsto má být hodně tuhé, nesmí lepit. Pokud byl hutný, asi málo nakynul, příště ho nechat dýl?

Napsat komentář: Saša Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *