Domácí dalamánky

Recept (nebo jeho základ, je jich tam už několik tisíc) pochází z http://domacipekarny.dama.cz/

400g chlebového kvasu (když nemám, tak 200g žitné mouky + 200 ml vody)
100 ml vody
100g pšeničné celozrné mouky
200g hladké mouky
20 ml oleje
2 lžičky soli
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky celého kmínu
1 lžička medu
1/4 kostky (když nedávám kvas nebo není „nakrmený“ tak 1/2 kostky) droždí

Vše do robota a nechám 10 minut míchat (někdy je třeba přisypat mouku, záleží na kvasu), pak cca 1,5 hod kyne (párkrát těstem pohnu. Potom ušoulám nějaké tvary, bulky…(z tohoto množství ta 10-12 ks) a nechám ještě na plechu s pečícím papírem aspoň 30 min. kynout.. Pomašluju mlékem, posypu hrubou solí nebo nějakým zrním (sezam, slunečnice…) a peču na 220 °C 10 min (na plech na dno trouby dám vodu, ať se udělá v troubě pára) a pak dopékám zhruba dalších 10 min na 200°C. (záleží na troubě, časy i teploty berte s rezervou, zdá se mi, že ta moje hřeje míň než ukazuje)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *